Az intelligens kábelcsalád

A VLG Kábelkereskedelmi Kft. – amely családi vállalkozásként indult – az elmúlt 22 évben jelentős szerepet töltött be és tölt be ma is a magyarországi kábelkereskedelmi életben. A piacon szerzett tapasztalatok arra sarkallták a cég vezetését, hogy folyamatosan keresse a kábelkereskedelemben rejlő újabb és újabb lehetőségeket, kutassa azokat a termékeket, amelyek ma nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhetők, beszerezhetők Magyarországon, illetve az ismert piacokon.

Ennek a keresésnek első eredményeként a vállalat 2013-ban megkezdte az alaptevékenységéhez kapcsolódóan kiépíteni kábel-újrahasznosítási és kábelkonfekcionálási üzletágát. Mindkét tevékenység beindítása pozitív fogadtatásra talált a meglévő és az újonnan kialakuló piacokon. A visszajelzések és az igényfelmérések alapján körvonalazódni kezdett egy olyan kábelcsalád kifejlesztésének a gondolata, amely jelentős piaci űrt tölthet be a jövőben.

Ez a termék az „intelligens kábel”. Ezt mutatta be a sajtó képviselőinek ma Molnár János, a VLG Kábelkereskedelmi Kft projektvezetője.
A többszörösen intelligens kábel:

  • információt ad a meghibásodás pontos helyéről,
  • kommunikál más rendszerekkel,
  • pontos igények szerint gyártják készre.

Mit is vár el a szakma ettől a kábeltől?

A kábel fő erőssége, hogy tetszőleges hosszban, tetszőleges vonalvezetésben szerelhető, illetve telepíthető. A kábel – akár egy diszpécserközpont felé – külső energiaforrás nélkül jelzi, ha a hálózatban szakadás, sérülés, illetéktelen beavatkozás keletkezik, és 1-3 méter pontossággal detektálja a sérülés helyét. Ennek gazdasági előnyeit nem szükséges külön részletezni, elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy föld alatti, vagy rejtett vonalvezetésnél mekkora plusz költséget jelent a sérülés pontos helyének meghatározása és feltárása.

De nézzük meg a „hétköznapi” életben ennek az előnyeit:

  • az építőiparban
  • a gépjárműgyártásban
  • a vasúti járművek esetében
  • vagy a föld alatti közlekedésnél.

Mitől kábelcsalád?

A projekt tervezése során a VLG Kábelkereskedelmi Kft. továbbgondolta az ezzel együtt járó lehetőségeket, és a kábeleket egyedi csatlakozókkal látja el az ügyfél igényei szerint. Az innovatív konfekcionáló technológiai sor egyben végzi el a kábel méretre vágását, csatlakozókkal való ellátását és tesztelését.

Összefoglalva a K+F projekt három fő terület köré csoportosítja a figyelmet:

  • intelligens kábel kifejlesztése
  • egyedi csatlakozócsalád kifejlesztése
  • automatizált konfekcionálási technológia kifejlesztése.

Kik segítik a munkát?

A VLG Kábelkereskedelmi Kft. saját erőforrásainak (emberi és materiális) felhasználásán túl erősen támaszkodik a kutatás minden egyes szakaszában egy független kutatóintézetre, az Infonia Alapítványra, amely a munka kutatási stratégiájának meghatározásában és a piac elemzésében vesz részt.

Az egyes szakaszokban több olyan feladat felmerül, amelyek a VLG Kábelkereskedelmi Kft. tevékenységébe nem illeszthetőek be, de a projekt megvalósításához elengedhetetlenül szükségesek. A cég ezekre a munkákra külső alvállalkozó szakipari cégeket bízott meg.

Az innovációs folyamat nyilvánossági feladatait és a széles körű publikációs tevékenységet a Révai Digitális Kiadó segíti.

A kutatás finanszírozását a VLG Kábelkereskedelmi Kft. saját forrásain kívül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásai egészítették ki.