Kutatási projekt zárt láncú WIFI internetes sugárzó rendszer létrehozására

2014-ben informatikai kutatási projekt indult Kecskeméten, a Silicon Dreams Kft. székhelyén. A projekt célja zárt láncú televíziós rendszerek (CCTV – Closed Circuit Television) digitális változatának megvalósítási lehetőségének kutatása, ilyen technológia alapján okostelefonokra, illetve táblagépekre optimalizált digitális CC képátviteli rendszerekhez kapcsolódó kutatás. Ennek érdekében egy olyan mobilis, könnyen telepíthető kültéri kommunikációs eszköz prototípus kerül kifejlesztésre, mely alkalmas az okostelefonok és táblagépek számára szélessávú zártláncú videó közvetítés sugárzására a végfelhasználó készülékének WIFI rendszerén keresztül olyan módon, hogy a végfelhasználónak az adás vételéhez nem szükséges internetes hozzáférés megléte.

A projekt célja a WIFI technológiát alkalmazó szélessávú peer-to-peer technológia kutatása, mint a CCTV szabvány alternatívája a médiasugárzás területén. A kutatandó új technológia alapján többek között lehetségessé válik a tömegrendezvényeken (sportesemények, koncertek, fesztiválok, rendezvények, stb.) és minden olyan helyen, ahol nagyon sok ember fordul meg (pályaudvarok, korházak, szállodák, múzeumok) egy olyan zárt láncú WIFI internetes sugárzó rendszer létrehozása, amely az okostelefonokat egyfajta televízióként tudja működtetni, kiváltva az óriáskivetítőket, LED falakat és más megjelenítő eszközöket.

A Kutatási és Technológia Innovációs Alap támogatásával megvalósuló két és fél éves projekt első kutatási szakasza 2014. június 30-án zárul. Az első kutatási szakasz célja az volt, hogy előre meghatározott szempontok alapján, gyártótól független mérési eredményeket biztosítson annak megállapítására, hogy melyik tesztelt eszköz milyen mértékben felel meg a céloknak.

A projekt szakmai vezetője Bercsényi László, a Silicon Dreams Kft munkatársa, de az elemzési és mérési feladatok a Kwaklab Kutatóintézet Nonprofit Kft. bevonásával kerültek végrehajtásra. A kutatóintézeti munkatársak a különböző WIFI szabványok adatátviteli, csatlakozási, sávszélességi problémáinak, lehetőségeinek kutatását és a méréseket végezték.

Az első fázisában AP (Access Point) oldalon két gyártó (Cisco, Ruckus) eszközeivel történtek mérések. A fenti professzionális eszközökkel szemben referencia AP-ként egy SOHO kategóriájú TP-link 1043ND router is részt vett a mérési sorozatokban. Kliens oldalon különböző Apple mobiltelefonok, tabletek és notebook számítógépek üzemeltek. A terhelési tesztek videófolyamok átvitelével történtek. A média folyamokat debian 7.0 fölött futó Wowza streaming szerver szolgáltatta. A videófolyamok három különböző felbontásban, ill. bitrátával (640×360 – 689 kb/s, 1280×720 – 2866 kb/sec, 1920×1080 31586 kb/sec) futottak. Az AP maximális átviteli sebessége az Iperf szoftvercsomag segítségével lett meghatározva. A méréseket 2,4 GHz (802.11 b/g/n) és 5 GHz (802.11 a/c) frekvencián is elvégezték. A mérési környezet zajos átviteli tér (más külső AP-k is üzemeltek), zárt épületen belüli terület volt.

A szakasz második fázisában terepen végzett mérések történtek. Ebben a munkamenetben már rendelkezésre álltak a Fluke professzionális méréstechnikai cég WIFI adatgyűjtő és feldolgozó szoftvercsomagja, valamint a Fluke által ajánlott proxim ORiNOCO usb wifi adapterek. Ez az eszközparkkal már lehetőség volt nagyszámú automatikus mérés lefuttatására. Ebben a fázisban Mikrotik RouterBOARD 435G router 5 db R52Hn wireless kártyával üzemelt. Ezzel a berendezéssel maximum 5 db 2.4 és/vagy 5 GHz AP-t lehet létrehozni. A beszerzett kör- és szektorsugárzó antennákkal és az 5 db AP felhasználásával lehetőség volt a későbbi valós wireless hálózati környezethez hasonló megoldás emulálására, olyan hotspot elhelyezési kombinációk kidolgozására, amely az optimális besugárzási terek kialakításával, irányított szektorsugárzás mellett a legnagyobb számú kliens egyidejű csatlakozását és a streaming szolgáltatáshoz szükséges sávszélesség biztosítását teszi lehetővé.

A mérési jegyzőkönyvek kiértékelését követően a projektbe hardverfejlesztőként bevont NBTeam Intelligens Megoldások Rendszerintegrációs és Informatikai Kft. olyan hotspot elhelyezési kombinációt dolgozott ki és tesztelt le, amely irányított szektorsugárzás mellett a legnagyobb számú kliens egyidejű csatlakozását és a streaming szolgáltatáshoz szükséges sávszélesség biztosítását teszi lehetővé.

A következő fázisban a Silicon Dreams Kft. a kutatás tárgyát képező peremfeltételek mellett (nagyszámú kliens, nagy hálózati, steraming adatterhelés, több AP) a mozgó kliensekkel

kapcsolatos problémák feltárása és megoldások keresését tűzte ki fő feladatnak. A kialakított rendszernek a streaming elvesztése nélkül kell kezelnie az AP közötti mozgást, lehetőleg optimalizálva az átváltások számát. Ezeken a problémákon a hálózati rétegek optimalizálása mellett a médiaszerver-kliens kapcsolat paramétereinek meghatározása is jelentősen javíthat.