Tesztelések, csatlakozógyártás

A magyar kábelkereskedelmi piac egyik vezető szereplője a VLG Kábelkereskedelmi Kft., de a cég fejlesztői pozíciókat is el akar foglalni: intelligens kábel kifejlesztésén és gyártásán dolgoznak. De mitől lehet intelligens egy kábel?

A föld alatti és feletti közműhálózatok, rejtett helyen húzódó kábelek működése létfontosságú, az erősáramú kábelek hibái azonban nem ritkák. Az ok lehet például burkolathiba, kábelszakadás, átvágás vagy akár lopás is. A zavar elhárítása érdekében a kábelhibát a lehető leggyorsabban meg kell találni, csakhogy ez nem olyan egyszerű. Gyakran a különböző mérési módszerek kombinációjára van szükség, és a kábelszakadás vagy kábelhiba pontos behatárolása nem mindig egyszerű feladat.

A VLG Kft. projektje ezen a helyzeten kíván változtatni változtat gyökeresen, az intelligens kábel ugyanis maga jelzi nagy pontossággal a szakadás, mechanikai sérülés helyét.

A cég 2014 elején kezdte meg kutatás-fejlesztési projektjét a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyert támogatás segítségével. A projekt címe „Automatizált kábelkonfekcionálási technológia kutatása, intelligens kábel és egyedi csatlakozók kifejlesztése”. A pontos célja pedig a villamos-, a műszer- és az autóiparnak szánt intelligens vezetékek és kábelek kifejlesztése, gyártási technológiájának kialakítása. Ez azonban nem elég, mert mivel a kábeleket, vezetékeket be is kell valahová kötni, le kell ágaztatni, ki kell dolgozni azokat a csatlakozókat is, amelyek funkcióvesztés nélkül képesek erre, azaz a csatlakozókon nem nem vész el a kábel által szállított információ.

A kábel tudásának lényege pedig az, hogy a mechanikai sérülések helyét nagy pontossággal jelzi. A projekt során elkészülő kísérleti kábelek 20-30 kilométeres távolságból mintegy 10 méteres pontossággal képesek jelezni a sérülés helyét. A kábel jelzést ad a diszpécserközpontnak, így gyorsan megtehetik a szükséges intézkedést a javítás érdekében. A riasztás megtörténhet akár emberi beavatkozás nélkül, amihez csak arra van szükség, hogy a kábel össze legyen kötve egy számítógépes központtal. Ebbe beletartozik az is, hogy lopás esetén értesíti a rendőrséget, vagy ha a sérülés veszélyes közlekedési helyzetet teremt, képes lezárni csomópontokat, forgalomirányító lámpákat pirosra állítani. (Ennek elsősorban a vasúti közlekedésben van jelentősége.)

A projekthez a VLG Kft. kísérleti laboratóriumot hozott létre. Itt fejlesztik a cég kutatói az intelligens kábelcsaládot, a gyártási technológiát, és itt végzik el a szükséges ellenőrzéseket, teszteket.

A kábelek és a csatlakozók mérése speciális gépeken történik. Egy mérő-adatgyűjtő tesztberendezésen végzik el a kísérleti mintákon jelenleg a méréseket, és majd a konfekcionálás utáni kábelen előírt vizsgálatokat. A kábelek paramétereit egyedi beállítások szerint fogják tudni mérni és jegyzőkönyvezni.
Az ellenőrzéshez egy nagyfeszültségű tesztert is használnak, amin a kábel a átütési szilárdságának ellenőrzését lehet elvégezni. Ez a mérés sok fontos a felhasználási területek meghatározása miatt

A kábelekkel kompatibilis csatlakozók prototípusát 3D printerrel állítják elő méretarányos modellként illetve felnagyítva, szerkezeti tanulmányként.

A VLG Kft. ügyvezető igazgatója, Vető Géza szerint az intelligens kábel nagy piaci rést tudna betölteni. A közlekedéstől az építőiparon át a vasútiparig mindenhol nagy szükség lenne olyan vezetékre, amely pontosan meg tudja határozni a szakadás helyét. A projekt az előzetes ütemtervnek megfelelően halad, az intelligens kábel szabadalmaztatási eljárása 2015 szeptemberében megkezdődik.

Vető Géza szerint amint bebizonyosodik, hogy az intelligens kábelt piacképes áron tudják előállíttatni, európai szinten számon tartott kábelkereskedelmi cégként azonnal bele tudnak kezdeni az üzleti partnertárgyalásokba.